Главният прокурор Сотир Цацаров се е прицелил“ в поста на

...
 Главният прокурор Сотир Цацаров се е прицелил“ в поста на
Коментари Харесай

Мракобесни времена: Лозан Панов за поредното завоевание на олигархични интереси

 Главният прокурор Сотир Цацаров „ се е прицелил “ в поста на основния правосъден контрольор след приключването на сегашния му мандат в края на годината.
Това разгласи ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на конференцията „ Независим съд – свободна страна! За правото и справедливостта “, проведена от Инициатива „ Правосъдие за всеки “ и гражданско придвижване БОЕЦ.

„ Изпратили сме в Народното събрание да ни съставляват хора, които даже не желаят да имат досег със съседите си и за тази цел си купуват обособен асансьор. Макар, официално, тяхната функционалност е да бъдат изразители на националната воля, която да въплътят в правни правила ”, съобщи в речта Панов, визирайки имотния проблем на към този момент някогашния началник на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според висшия арбитър, в случай че Цацаров фактически оглави Инспектората към Висш съдебен съвет, предстоят „ мракобесни времена “ и този орган ще стане „ следващото завладяване на олигархични ползи, по този начин както работеше българската прокуратура през последните 7 години “.Главен правосъден контрольор сега е Теодора Точкова, която неотдавна обществено съобщи, че не има намерение да напуща предварително поста си. Въпреки това в края на март Народното събрание незабавно одобри корекция в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), предвиждаща в случай че мандатът на Точкова бъде прекатен прибързано, наследникът ѝ да не се постанова да го довършва, а да стартира нов.Освен това по самодейност на ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха признати и кариерни бонуси за основния правосъден контрольор и редовите инспектори. Те към този момент имат опция да изискат от Висш съдебен съвет предопределение на по-висок пост в системата от този, който са заемали преди мандата си в инспектората.

По този мотив Лозан Панов позволи още при започване на март пред Свободна Европа, че поправката в Закон за съдебната власт може да е обвързвана с изтичащия в края на годината мандат на основния прокурор и желанието му да заеме различен управителен пост в правосъдната система.

Сега ръководителят на Върховен касационен съд непосредствено съобщи, че Цацаров желае мястото на Точкова. От думите му стана ясно, че евентуалната рокада по върховете на правосъдната власт ще стане част от устрема на ръководещите да овладеят изцяло съда.

По този мотив Панов напомни известния опит с жабата, която сложена във вряла вода, незабавно изскача от нея, само че в случай че водата се затопля последователно, тя остава вътре до гибелта си.Преди началото на конференцията висшият арбитър се разгласи срещу концепцията на новия правосъден министър Данаил Кирилов за приемане на механизъм за предварително преустановяване на мандатите на така наречен „ трима огромни “ - ръководителите на двете висши съдилища и основният прокурор.

„ Оставам с усещане, че се търси по-скоро съображение, а не законови предпоставки ”, разяснява Панов, добавяйки, че в случай че задачата е да се разпише процедура за следствие на „ тримата огромни “, той към този момент е обект на сходна активност от страна на КПКОНПИ и данъчните.Повод за инспекциите против него беше санкцията му от Сметната палата за неподадена имотна декларация за 2017 година, макар че тогава към този момент действаше новият Закон за съдебната власт, съгласно който магистратите заявяват имуществото си единствено пред правосъдния инспекторат. В момента Панов е проверяван и от прокуратурата поради закупения от брачната половинка му апартамент от „ Артекс “ през 2013 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР